
Merhabalar , öncelikle kendimi tanıtmam gerekirse ben Mekatronik Mühendisliği bölümünün bitirmek üzere olan bazı alanlarda gelişme kat etmiş ama bazı alanlardan da eksikliklerimi kapatmak isteyen biriyim .
Daha önce çok boş iş yapmamla beraber bazı iyi işler de yaptım 🙂 , fakat “Seni en çok ne tatmin ediyor?” diye soracak olursanız . Bazı şeyleri başarmak derim buna .
Kendimden çok da bahsetmek istemiyorum çünkü işin sıkıcılığı genellikle bir şeyin öznelliği ile doğru orantılıdır .Evet doğru bu kadar az şeyle zaten tüm vasıflarını koyamıyor ortaya insan , biraz da tanınmak gerekir böylelikle .
Mühendislik alanında veya diğer alanlarda , gömülü sistem ve yazılım mühendisliği alanında özellikle C# dili bizim uygulamalarımız için hem arayüz hem de gelişmiş mimarisi ile en kolay anlaşılabilir dillerden.
Bunun için bir yerden başlamak gerekir diyorsanız eğer dediğim gibi en kolay yollardan bu temeli atabilirsiniz .
C# Nedir? Ne İçin Kullanılır?
C sharp aslında temeli C olan Microsoft’un kendi bünyesinde geliştirilmiş çok fonksiyonlu bir popüler bir programlama dilidir . C# kullanarak veritabanı yönetimi gerçekleştirebilir, karmaşık algoritmalar, WinConsole,Winform uygulamalarını ve buna benzer uyulama ve algoritmaları gerçekleştirebilirsiniz .
Kullandığınız bu uygulamalar muhasebe programları , Server programları ,haberleşme programları , istatistik programları ve web sitelerini geliştirmek gibi ve daha çok amaca hizmet eder .
Bu dili öğrenebilmek için belli bir birikiminizin olması şart değil, biraz emekle yapabileceğiniz gibi ileri seviye uygulamaları da öğrenebilirsiniz .
Bu eğitim parça parça ve ders mantığı ile olması en uygun şekilde verilecektir .
C# Özellikleri
- Populerdir
- Esnektir
- Performansı yüksek
- Kolay kullanılır
- Görsel Araçlarla Destekli
C# dilini kullanmak için bilgisayarınızda Visual Studio programının kurlu olması gerekir .
İlk Uygulamamız !
Windows Console uygulaması üzerinden program oluşturmak bizim için ideal bir başlangıç olacaktır .
İlk olarak “New”-“Project”-“Console Application” seçiyoruz .
Kod ekranlarınızda aşağıda yazdığım gibi siz de yapabilirsiniz .
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 |
using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; using System.Threading.Tasks; namespace ConsoleApplication3 { class Program { static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("Adınızı Giriniz"); // Ekranda yazı yazar string isim = Console.ReadLine(); // okuma işlemi gerçekleştirilir Console.WriteLine("Merhaba {0}",isim);// bizim bellirttiğimiz okunan değeri ekrana {0} kısmına atar Console.WriteLine("Devam Etmek için bir tuşa basın!");// yazı yazar Console.ReadLine();//tuşa basmasını bekler } } } |
Sayfadaki kodu dikkatli incelediğinizde Console.Writeline() komutu bize sadece ekrana yazı yazmaya yarar . Writeline yerine write yazmanız durumunda cursor bir alta geçmez.Kod içinde “// “olarak yazdığımız kısımda yorum ekleyebiliriz. Eğer belli bir aralıkta yorumda bulunmak isterseniz” /* yorum*/ ” Bu şekilde tırnaklar içinde belirtilen yorumlarda bulunabilirsiniz .
Console.Readline() komutu ise sadece okuma görevi yapar .
bunun yanında isterseniz soyadı bilgilerinizi de ekleyip başka bir String değerine atayabilir ve ekrana yazım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz .
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
{ Console.WriteLine("Adınızı Giriniz"); // Ekranda yazı yazar string isim = Console.ReadLine(); // okuma işlemi gerçekleştirilir Console.WriteLine("Soyadınızı Giriniz"); string soyisim = Console.ReadLine(); Console.WriteLine("Merhaba {0} {1}",isim,soyisim);// bizim bellirttiğimiz okunan değeri ekrana {0} kısmına atar Console.WriteLine("Devam Etmek için bir tuşa basın!");// yazı yazar Console.ReadLine();//tuşa basmasını bekler } |
Böyle basit bir uygulama ile giriş yaptık daha sonraki derslerimizde “İntellisese&Snippets” özelliğinden ve “Region”‘lardan bahsedeceğiz.
Takipte kalın , bu eğitim bittikten sonra ” Yapay Zeka” ve diğer uygulamalara devam etmeyi düşünüyorum .
Bir sonraki C# Dili Öğrenme Denemeleri-2 kısmında görüşmek üzere .