
Tekrardan merhabalar , bugün derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz . Daha önce öğrendiğimiz şeyleri bir kısaca bir tekrar yaptı iseniz bugünkü dersimiz daha akıcı olacaktır .
Hatırlarsanız C# dilinin özelliklerini sıralarken kolaylıktan bahsetmiştik . Bunlardan en önemli olanlar , İntellisense ve Snippets özelliklerine sahip olması . Visual Studuionun en önemli özelliklerindendir . Bu özellikleri kullanmanız size mıazzam bir hız katacaktır .
İntellisense Özelliği Nedir ? Ne İçin Kullanılır ?
İntellisense , belli başlı bir kod yazdığımızda örneğin bir komutun ilk üç harfini yazdıktan sonra alt menü biçiminde kodlarını sizin seçmeniz için sıralaması özelliğidir. Aşağıda görmüş olduğunuz gibi kodun ilk iki veya üç harfini girdikten sonra karşınıza beliren alt seçeneklerde aynı harfler ile başlayan kodları listeler. Bu özellik kod yazarken yapacağınız hataları minimize eder ve sizi hızlandırır.
Snipets Özelliği Nedir ? Nasıl Kullanılır ?
Snippets , örneğin bir for döngüsü hazırladığınızda for döngüsünün bütün kısımlarını yazmadan diğer for yazıp iki kere tab tuşuna bastığınız taktirde size bir tamplate oluşturup kullanımınıza sunuyor . Örnek olarak göstermek gerkirse aşağıdaki gibi döngüde bunu gerçekleştirebilirsiniz .
Sadece bunu” for” döngüleri ile değil başka döngü ve komutlarla da uygulayabilmeniz mümkün . Mesela “if – else” ya da “Console.Writeline()” gibi kodlarla bunu gerçekleştirebilirsiniz .
Region Nedir ? Ne için Kullanılır ?
Kod yazarken belli bir bölümü mantıksal olarak belli bir grubun içine dahil edebiliriz . Örneğin veritabanından bir sorgulama yaptığınızda bir sayfada karmaşık halde olacağı için , örneğin güncelleme kısmını bir region , silme bir region , sadece veri ekleme kısmını bir bölgeye aktarmıi oluruz . Bu bizim karmaşıklığımızı gidermiş olur . Region kullanmak için yani sınıflandırmak isterseniz aşağıdaki gibi yapabilir ya da diğer pratik yolları deneyebilirsiniz .
#region <sınıfismi>
kodlarınız
#enregion
Şeklinde yapabilirsiniz , ama yok ben kolaycıyım derseniz , region içerisine almak istediğiniz kodları seçin . Daha sonrasında farenin sağ tık tuşuna tıklayıp , “Surround With” yapıp “#region ” seçebilir ve kolaylıkla kolaylıkta nirvanaya ulaşabilirsiniz ya da region snippet özelliğini kullanıp arasına kodlarınızı yapıştırabilirsiniz .
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
#region isim soyisism Console.WriteLine("Adınızı Giriniz"); // Ekranda yazı yazar string isim = Console.ReadLine(); // okuma işlemi gerçekleştirilir Console.WriteLine("Soyadınızı Giriniz"); string soyisim = Console.ReadLine(); Console.WriteLine("Merhaba {0} {1}",isim,soyisim);// bizim bellirttiğimiz okunan değeri ekrana {0} kısmına atar Console.WriteLine("Devam Etmek için bir tuşa basın!");// yazı yazar Console.ReadLine();//tuşa basmasını bekler #endregion |
Daha sonrasında region kodunun sağ tarafında – işaretine bastığınızda diğer bir değişle sınıfı kapattığımızda kodların bir bölüm altına toplandığını göreceksiniz .
1 |
isim soyisism |
Daha sonraki dersimizde değişkenler ve diğer konular ile ilgili anlatımımız olacaktır . Yararlı olması dileğiyle bir dahaki derste görüşmek üzere .
Ellerinize sağlık. Şahsi görüş olarak kısa gelse de anlatış olarak çok beğendim.
Evet haklısınız , devamlı bir içerik olacağı için hepsini bir defada vermek yaralı olacağı düşüncesinde değilim .
İlgi ve yorumlarınız için teşekkürler.