
Merhabalar, şimdiye kadar olan tüm derslerimizde c dilinin temellerini console uygulamaları üzerinden göstermeye çalıştık. Birden bire form uygulamalarına geçmemenin ana sebebi C dilinin temellerini öğrenmeden form uygulamalarını geliştirmeniz oldukça zor ve uğraştırıcı ve işin mantığını oturtmadan ortadan başlamak gibidir.
Console uygulamaları her zaman programlamanın ana kaynağı olmuştur. Form uygulamalarında yapılamayan çoğu algoritma console algoritma üzerinden programlanır. Bunu yapmamızın asıl nedeni kendinizi geliştirmek istiyorsanız iyi bir eğitimden geçmeniz ve iyice öğrenmenizi sağlamaktır. Dersimize geçecek olursak bugün döngülerden bahsedeceğiz. Programlama döngülerine giriş yapacağız.
Döngüler Ne İçin Kullanılır?
Döngüleri görsel bir şekilde göstereceksek, yani akış şemasını göstereceksek aşağıdaki gibi bir görsel mantığı söz konusu olur.
Burada anlatıldığı üzere aklınıza birden fazla bir işlemi tekrarlamak ve bununla sürekli işlem yapmaktır. Akış şemasını inceleyecek olursanız girişten sonra bir şart kısmına geliniyor. Eğer ki şartımız doğru ise programın döngüsü sürekli değerlerini güncelleme döngüsüne girer. Eğer ki bu şartımız sağlanırsa false yani döngüye girmekten çık diye işlem yapılır.
For Döngüsü
For döngüsü genel olarak çoğu programlama dilinde kullanılan işlek ve kullanışlı döngü çeşididir. Yazılmayacak kadar işlemin yapılabildiği bu döngüde programın ana makinasının bir parçası olmaktadır. For döngüsünü bilmeniz sizi daha da hızlandırır. Örnek bir for döngüsü yapmamız gerekirse sizin görmeniz açısında açıklayıcı olabilir.
Öncelikle for döngüsünü kullanırken snippetlar işlerlikle ve hızlı bir biçimde kullanabilirsiniz.
Daha önceki derslerimizde anlattığımız gibi for yazıp tab tuşuna tıklamanız sizi for döngü taslağına ulaştıracaktır. Yaptığımız işlemin önemini anlamanız açısından birden fazla kodu yazmak yerine for döngüsünü aşağıdaki gibi basit bir şekilde yazıyoruz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("1"); Console.WriteLine("2"); Console.WriteLine("3"); Console.WriteLine("4"); Console.WriteLine("5"); Console.WriteLine("6"); Console.WriteLine("7"); Console.WriteLine("Çıkmak için bir tuşa basın!"); Console.Read(); } |
Üstteki kullanım eğer ki daha fazla yapmak istenirse programcıyı yorar ve uygulama geliştirmesini engeller bir durumdur. Biz bu örneği for döngüsü ile yapacaksak kısa ve öz bir biçimde aşağıdaki gibi olur.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
//for döngüsü static void Main(string[] args) { for (int i = 1; i < 8; i++) { Console.WriteLine(i); } Console.WriteLine("Çıkmak için bir tuşa basın!"); Console.Read(); } |
Görüldüğü gibi for döngüsünün önemi büyüktür, kodların işlerliğini ve kolaylığını sağlar, aslında bakarsanız şimdiye kadar gördüğümüz bütün derslerde kolaylığı öğretiyoruz. For döngüsünü asıl mantığıyla yukarıdaki gibidir. Biraz açarsak eğer burada for döngüsünün ayarlamaları var.
Bir döngü başlatırken o döngünün bir değişkene ihtiyacı vardır. Bu değişken genellikle int(integer) seçilir.
for (int i; i<10;i++) gibi. Burada i’nin uzanabileceği maksimum değer ve başlangıç değeri ve artım değeri yer alır. Artım değeri i++ yazıldığında C dilinde birer birer arttır demektir. Bu değeri isterseniz değiştirebilirsiniz kurduğunuz döngünün üçer üçer ilerlemesini istiyorsanız, i=i+3 diyebilir, ya da birer birer azalmasını istiyorsanız i=i-1 de diyebilirsiniz. Döngünün ayarlaması tamamen size kalmış bir detay.
1 2 3 4 5 |
// Örnek for döngüsü for (int i = 1; i < 8; i++) // asıl döngünün ayarlandığı yer, i=1 değer başlangıç i<8 yani 7 ise bitiş demektir { Console.WriteLine(i); // Küme arasında kalan kodlar döngünün uzandığı ilk noktadan son noktaya kadar gider } |
For döngülerinin ayarlanması döngünün ve istenilen değer çıkışını sağlar.
Aşağıdaki detaylı örneği incelediğinizde yukarıda anlattığımız bilgilerin gerekliliğini görebilirsiniz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 |
// For Döngü -2 static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("Başlangıç değerini giriniz : "); int say1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine("Bitiş değerini giriniz : "); int say2 = int.Parse(Console.ReadLine()); for (int i = say1; i < say2; i++) { Console.WriteLine(i.ToString()); // buradaki i.Tostring aynı zamanda i dir .Sadece string değere çevrilmiş } Console.WriteLine("Çıkmak için bir tuşa basın"); Console.ReadLine(); } |
Örnekte başlangıç sayısını ve bitiş sayınızı istedik ve bu sayıları tek tek her biri bir satır halinde ekranda yazdırdık. Burada isteseniz 1 milyon sayı da girebilirsiniz. Fakat tek tek Console.Writeline(); halinde yazmanız uzun sürecektir .
Aklınıza takılan bir soru veya öneri varsa sitenin yorum kısmına yazabilirsiniz, anlık olarak sitenin yorum bilgisi bana bildiriliyor ne olursa olsun, basit olmasında korkmayın. Zaten her birimiz doğuştan programlama öğrenmedik yavaş ve basitten zora doğru ilerliyorsunuz. Bir sonraki derste görüşmek üzere…
Sağlıcakla kalın.