
Merhabalar , programlama dersindeki değişkenler , matematik dersinden gördüğümüz değişkenlerle özdeş kavramlardır . Örneğin bir “x” değişkenin içeriğini 30 “y” değişkenin içeriğine 10 atarsak
x=30
y=10
x+y=?
Değişkenin içeriğine herhangi bir değiiklik yapmanıza kolaylık sağlamaya yarayan parametrelerdir . Bu değişkenlerin depolanmasını sağlayan tanımlamalar vardır.
DEĞİŞKEN TANIMLAMA
İnt x ; // sayısal bir ifadeyi tanımlar integer ifadesi .
string b=”ali”; // Sayısal olmayan ifadeleri tanımlar .
Tanımlamalar yapılırken aralarına virgül koyarak istediğiniz kadar değişken tanımlayabilirsiniz .
Bununlar beraber sayıyı tanımlama ile beraber değer de atayabilirsiniz .
İnt a,b ; //birden fazla değişken tanımlama
String a,b ; // aynı şekilde birden fazla değişken tanımlama .
int a=11; // bu şekilde tanımlamalar yapılabilir .
int b,a=21; // birden fazla tanımlama ile beraber değer de atanabilir.
Bir başka özelliğimiz de değişkenler arasında değer alışverişi de yapılabilmesi .
Örneğin ,
int a=10;
İnt b=41;
a=b ; dendiğinde
a=41 olmuş olur.
Bu tip değişkenlerinin tür dönüşümü olmadan türler arası direk toplama özelliği yoktur . Mesela siz bir string değeri ile bir int değerini dönüştürmeden toplama ya da ekleme işlemlerini gerçekleştiremezsiniz.
Değişken Çeşitleri
Size sıkıcı bir tablo göstermem gerekirse . Şimdi lojik mantık olarak siz bir programda değişken tanımlama yaptığınızda RAM’de bellirli bir alan kaplar . Bu verdiğiniz değişken türüne göre Min ve Max değerinde depolama boyutu kadar sayılar depolayabilir .
Kullandığınız sayı aralıklarına , işaretli işaretsiz oluşlarına , tam sayı veya küsuratlı sayı olmalarına göre değişken tanımlama ifadeleri seçilir . Kullandığınız bu seçimler ramda bulunan boş alanın boşuna işgal etmemesini sağlayabilir .
Ya da sayı değil de sayısal değeri olmayan ifadeleri kullanmak istediğinizde tabloda verilen sizin için uygun ifadeleri kullanabilirsiniz .
Mesela bir cümleyi saklamak için string değerini kullanabilirsiniz .
Genel itibariyle kullandığımız değişkeler.
float a=1.3F;
Double=1.6;
Bool tamammi=true; // Mantıksal değişken .
char a=’t’; // Karakter değişkenleri tanımlar ,
String b=”Murat”;
Değişken atarken ,
- Verdiğimiz isimler Türkçe karakter içermemeli
- Sayı ile başlamamalı
- Değişkenin arasında boşluk olmaz
Örneğin ;
İnt 1sayi=10; // yanlış kullanım
İnt bir sayi = 15; // yanlış kullanım
İnt öğle=39 ; // yanlış kullanım
Öğrendiklerimizi pekiştirmek gerekirse eğer örnek olarak .
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 |
int sayi1 = 15; float sayi2 = 19.5F; // float sonuna F string cumlem = "I hate dead people"; double buyuksun = 15446332886318; decimal sayi4 = 10.2544M; // decimal sonuna M bool dogrumu = true; if (dogrumu) { // erkek } else { //kadın } } |
Burada belirtildiği gibi değişkenlerimizi tanımlayabiliriz . Dikkat edilirse bazı değişkenler aynı şekilde tanımlandığı gibi bazıları farklı biçimde tanımlanır sayısal işlemlerde .
İlk Toplama İşlemi Örneğimiz
1 2 3 4 5 6 7 |
int sayi1 = 15; // 15 değerinde bir sayı tanımladık int sayi2 = 21; // 21 değerinde bir sayı tanımlıyoruz int sayi3 = sayi1 + sayi2; // toplama işleminin kendisi Console.WriteLine(sayi3);// Ekrana yazdırma bölümü Console.ReadLine(); |
Aynı işlemi string ifadeleri ile gerçekleştirdiğimizde string birleştirme işlemini sağlamış oluruz .
1 2 3 4 5 6 7 |
string sayi1 = "10"; // burada tanımladığımız string olarak atamak sayı olarakalgılama olmuyor string sayi2 = "21"; // aynı şekilde olayı cümle olarak ele alır string sayi3 = sayi1 + sayi2; // String birleştirme işlemi yapılmaktadır burada Console.WriteLine(sayi3); Console.ReadLine(); |
Yukardaki işlemi gerçekleştirdiğinizde sonuç olarak iki sayının yan yana yazıldığını göreceksiniz . Bunun sebebi biz bu sayıları string değerine atadığımızdan dolayıdır .
Tür Dönüşümü
Bu kısımda değişkenler arasında nasıl tür değişimi yapabileceğimizden bahsedeceğiz . Bu gibi işlemleri yaparken bu kavramları göreceğiz .
– Implicity : Cast işlemi , farkında olmadan demek.
– Explicty : Bilerek isteyerek anlamında ,
İmplicty düşük bit değerinde olan sayının büyük bit değerindeki bir değişkene atayabilme işlemi demektir.
bizim verdiğimiz sayının bit değeri tanımlanan başka değişkenin bit değerinden büyük olduğu durumlarda bu işlemi gerçekleştirdiğimizde hata verecektir . Bu durumda da Explicty yaparak , yanı bilerek böyle bir işlemi yaptığınızı belirterek büyük biti düşük bite aktarma işlemi demektir .
Örnek olarak göstermek gerekirse ;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 |
int intdegisken = 10; long longdegisken; longdegisken = intdegisken; // Bu işlemi Gerçekleştirebiliyorum . İmplicity cast intdegisken = longdegisken; // Bu işlemi gerçekleştiremiyorum . Hata Verir!!!!!! intdegisken = (int)longdegisken; // intdegisken = longdegisken; işemini zorla yaptırmak . float deg = 15.21F; longdegisken = deg; // Gördüğünüz gibi aynı şekilde hata verdi . longdegisken = (long)deg; // Burada da aynı explicity işlemini uyguladık . |
Başka bir örneği incelersek ;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 |
bool cinsiyet = true; string cnsyt = cinsiyet.ToString(); // cnsyt="true"; long sayi =10; string sayi2 = sayi.ToString(); // sayi2 içinde sayi2="10" olur bu durumda . Bilerek stringe çevirme yaptık. int sayi3 = int.Parse(sayi2); // Sayısal ifadeli string değerini int değerine çevirme var yas1; // türünü bilmediğimiz ve sonrasında belirlediğimiz değişken türü . yas1 = 10; |
Bununla birlikte değişken tanımlarken , değişken tanımlama seviyeleri bulunur, parantez aralarında verdiğin değişkenler sadece yazılan parantezler arasında geçerlidir . İntellisense kısmında değişkenin ilk üç harfini yazdığınızda belirecektir zaten bunun farkına varmanız mümkün .